Tehtävä 2.1 Linuxin asentaminen

 

2.1 A)

Linuxin asennus aloitetaan Virtualboxin asennuksella, mikä on kohtuu helppoa. VirtualBox-sovelluksen saa ladattua www.virtualbox.com osoitteesta koneelle ja se asentuu helposti exe tiedostosta. VirtualBox on ohjelma, jolla voi ajella erilaisia virtuaalikoneita tietokoneen sisällä VirtualBox ohjelmassa. Se sopii hyvin kaikenlaiseen testailuu kuten erilaisten Linux jakelupakettien kokeiluun tai sandbox-tyyliseen kokeilemiseen. Samalla pitää ladata tarvittava Linux Mint-levykuva osboxes.org sivustolta, jota tullaan käyttämään suoraan virtuaalisessa koneessa ja näin ollen Linux Mintiä ei tarvitse asentaa alusta vaan se on käyttövalmis heti virtuaalikoneessa.

 

Kun VirtualBox on asennettu on helppo seurata dokumentaatio miten saa Linux Mintin toimimaan virtuaalikoneessa. Hyviä muistisääntöjä on tässä antaa virtuaalikoneelle tarpeeksi resursseja, valita oikea levykuva asennukseen ja asennuksen jälkeen
muistaa verkkoyhteydet kuntoon virtuaalikoneelle settings-osiosta. VirtualBox käyttää valmiita jakelupaketteja (.vdi), joita ei tarvitse asentaa erikseen vaan lataamalla tämän levykuvan voi suoraan alkaa käyttää jakelupakettia. Asennusprosessi on hyvin helppo kaikin puolin, koska tarvittava dokumentaatio löytyy ja on helposti ymmärrettävissä vaikka henkilö ei olisi aikasemmin käyttänyt VirtualBoxia tai Linuxia.



Linux Mintin käyttäminen on helppoa ja yksinkertaista, vaikka en ole aikaisemmin juurikaan käyttänyt Linuxeja. Suurin osa ehkä tästä helppoudesta tulee siitä, että ulkoasu on hyvin Windows-mainen ja Windows logiikan mukaan tarvittavat asiat löytyvät ja toimivat kuten Windows-pohjaisella käyttiksellä. Internetin selaaminen, videoiden katselu ja perus järjestelmän käyttäminen toimii ja onnistuu ilman ohjeita. Ehkä siinä vaiheessa tulee enemmän sormi suuhun, kun en ole aikaisemmin käyttäny Linuxia, kun pitää esim. komentoriviä käyttää tai ohjelmia asennella. Mutta luulen, että näistä ongelmista selviää hakemalla tietoa internetistä tai tutkimalla dokumentaatio kyseiseen ongelmaan.

Loppujen lopuksi sanoisin, että Mintin käyttäminen tuntuu hyvältä ja aluksi se tuntuu vain eri ulkoasun Windows:lta.

2.1 B)

Asensin Kali Linuxin toiseksi jakelupaketiksi, koska olin aikaisemmissa tehtävissä kirjoittanut/lukenut siitä ja se oli jakelupakettina kiinnostanut minua juuri sen tiettyyn tarkoitukseen soveltuvuuden takia. Asennus toimi samalla tavalla kuin Mintissä ja onnistui ilman ongelmia, kunhan tarvittava levykuvake löytyi koneelta ja tämän sai ladattua osboxes.org sivustolta myös.

Mutta kun Kali Linuxin saa käyttöönsä huomaa sen eron heti Minttiin. Kali Linux on tehty eettiseen hakkerointiin ja penetraatiotestaukseen eli jakelupaketti on täynnä tähän suunnattuja ohjelmia. Ulkoasu ja käyttökokemus on hyvin erilainen verrattuna Minttiin. Niin yksinkertainen asia kuin resoluution muuttaminen piti etsiä Googlesta kun se ei heti avautunut minulle. Muutenkaan minulla ei ole kokemusta tai tietoa lukuisista ohjelmista mitä Kali sisältää, joten en voi kommentoida niitä enempää tai en osaa käyttää tai tiedä mihin niitä käytetään. Huomasin käytännössä 15 minuutin käytön jälkeen ettei Kali Linux sovellu minun käyttötarkoituksiin ja Mint oli paljon parempi siihen mitä halusin Linux jakelupaketiltani. Mutta on hienoa huomata, että jakelupaketit voivat olla suoraan kohdistettuja tälläisiin tiettyihin käyttötarkoituksiin.



Comments

Popular posts from this blog

Tehtävä 5.3 Salasanojen murtaminen

Tehtävä 2.3 Vaihtoehtoisia asennustapoja