Tehtävä 2.3 Vaihtoehtoisia asennustapoja

 

Tehtävä 2.3 Vaihtoehtoisia asennustapoja 

 2.3 A)

Linux-kone Azuren pilvessä oli hyvin helppo löytää. Kun vain seurasin sähköposti linkkiä ja kirjauduin Laurean tunnuksilla sisään niin Linux virtuaalikone löytyi Azuresta. Eteeni avautui Azuren hallintapaneeli ja tästä paneelista saa myös käynnistettyä kyseisen koneen ja RDP-informaation, jolla pystyy ottamaan Remote Desktop - yhteyden koneeseen.

 
 
Ensimmäisellä kerralla kun ottaa RDP-yhteyttä pyytää virtuaalikone salasanan vaihtoa. RDP-yhteyden ottaminen on yksinkertaista: käynnistää RDP:n Windowsissa, ottaa tarvittavan osoitteen ja portin Linux-koneeseen Azuren hallintapaneelista ja tietysti muistaa käynnistä virtuaalikoneen ennen yhteyttä. Sen jälkeen antaa käyttäjänimen ja salasanan niin virtuaalikone on käyttövalmis, mutta tuntuu hieman lagiselta.

 


SSH-yhteyden otin Puttyllä. Tarvittavat informaatio kuten osoitteen ja portin saa suoraan Azuren hallintapaneelista SSH-yhteyden alta. Tämän jälkeen laitoin ne Puttyyn ja sen jälkeen oli vain kirjautuminen koneeseen sisään käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Tämän jälkeen kone oli komentorivin kautta hallinnassa.
 
 


2.3 B)

USB-laite mille aloin tekemään Linux asennusta Yumilla oli 2gb:n kokoinen minkä löysin lojumasta kopasta. En juurikaan enää käytä USB-tikkuja joten tämä oli ainoa minkä löysin. Koska tämä tikku oli kooltaan pieni niin valitsin Tiny Coren siihen asennettavaksi ja olin myös lukenut/kirjoittanut aikasemmin tästä jakelupaketista niin oli aika testaa se myös. TinyCoren idea jakelupakettina on se, että se on hyvin pieni ja asennuksessa voi valita lisäosia mitkä asentuvat samalla tai hyvin alkeellisen asennuksen ilman mitään ja pelkkä komentorivi ilman internet-yhteyttä. Jakelupaketti sopii pieniin tiloihin mainiosti. Asennus suoritettiin Yumi:lla, mikä on ohjelma, jolla voi tehdä erilaisia bootti usb-tikkuja kuten Linux jakelupaketeille.

Yumi oli helppo käyttöinen ja sisältää tarvittavat dokumentaatiot. Avasin Yumi.exen: ohjelma pyysi usb-tikun mille halusin asentaa jakelupaketin, sitten minkä jakelupaketin halusin asentaa ja mistä löytyisi tämä jakelupaketin levykuvaka .iso muodossa. USB-tikku formatoitiin myös asennuksen yhteydessä. Siten alkoi asennus parin varoituksen jälkeen ja tämä usb tikku formatoitiin. On hyvä muistaa varmistaa, että tämä asennus asentuu juuri sille tikulle minkä haluat eikä vahingossa asennuta jakelupaketti toiselle kovalevylle tai muualle. USB-tikku oli heti valmis käytettäväksi. 

 
 
Sen jälkeen oli tietokoneen uudelleenkäynnistys ja delete-näppäimellä biosiin vaihtamaan bootti-järjestys. Valitsin ensimmäiseksi boottijärjestyksessä biosista tämän usb-tikun. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen kone boottasi tältä tikulta ja minua odotti Yumin multiboot USB ikkuna, josta valitsin Linux distrot ja sieltä TinyCoren mikä oli ainoa jakelupaketti minkä olin asentanut usb-tikulle. 


 
Sen jälkeen TinyCore lähti käynnistymään ja bootissa sai valita minkälaisen TinyCoren haluaa käynnistää esim. onko internet-yhteys, GUI tai muita lisäosia käynnistymässä samalla. Sen jälkeen TinyCore käynnistyi ja pääsin komentoriville ja jakelupaketti oli käytettävissäni. En tietysti vielä osaa kovin hyvin linuxin komentoriviä, joten tämän jakelupaketin käytettävyys ei ole minulle suotuisin, mutta pääasia on että se toimii ja boottaa USB-tikulta. Harmiksi jouduin ottamaan kuvat puhelimella tietokoneen näytöstä kun en tiedä miten näistä ikkunoista saisi muuten kuvia :).

 


Comments

Popular posts from this blog

Tehtävä 5.3 Salasanojen murtaminen